Ads (728x90)

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999 και κράτησαν 78 ημέρες.
Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών ήταν η άρνηση του Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο, υπό τους όρους που έθεσε η διεθνής κοινότητα, στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας.
Στην ουσία, όπως παραδέχτηκαν αργότερα και πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες, η απόφαση είχε ληφθεί πολύ πιο νωρίς και γι αυτό οι ΗΠΑ επέβαλαν τέτοιους όρους στο Ραμπουγιέ, που ήταν αδύνατο να τους αποδεχθεί ο Μιλόσεβιτς.
Στην αεροπορική εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας έλαβαν μέρος 1.150 μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που απογειώθηκαν από 59 βάσεις σε 12 χώρες και πραγματοποίησαν συνολικά 2.300 επιδρομές.
Οι θάνατοι αμάχων καταλογίστηκαν κυνικά ως «ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΖΗΜΙΑ» και ο αλλοτινός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξήγησε επίσης κυνικά, ότι αυτή η επίθεση είναι κατάλληλη για την «ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ».
Η Γιουγκοσλαβία ακόμα και σήμερα, 12 χρόνια μετά την εισβολή, μετράει τις πληγές της. Αυτό όμως που μένει αναπάντητο έγινε Μνημείο. Στο πάρκο απέναντι από το κτίριο της τηλεόρασης που βομβαρδίστηκε, σε μια μαρμάρινη πλάκα καρφωμένη στο χώμα υπάρχει μια λέξη: «Γιατί;».

Δημοσίευση σχολίου

korinoskilo είπε... 28.3.11

σ ευχαριστω !

την καλησπερα μου

kakalon είπε... 28.3.11

Να είσαι πάντα καλά korino.