Ads (728x90)

Tραγικό θάνατο βρήκαν δύο οικόσιτοι σκύλοι και μια αλεπού από τα δηλητηριασμένα δολώματα, που ασυνείδητοι... άφησαν στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων. 
Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κάτοικοι της περιοχής, που έβγαλαν τα σκυλιά τους βόλτα στο δάσος, στις 19 Μαρτίου, έχασαν τα αγαπημένα τους ζώα από δηλητηρίαση. Την ακριβώς επόμενη , η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Περτουλίου, πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή. Στις έρευνες, για τον εντοπισμό των δηλητηριασμένων δολωμάτων, συμμετείχε ο ειδικά εκπαιδευμένος γι' αυτό τον σκοπό σκύλος, με τον συνοδό του, ο οποίος αποτελεί μέλος της ομάδας της Ορνιθολογικής, που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ "Η επιστροφή του Ασπροπάρη". 
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας εντοπίστηκαν πάνω από 23 φόλες με δηλητήρια τριών ειδών. Αρχικά εντοπίστηκαν δύο φόλες υδροκυανίου μέσα σε παραφίνη, ενώ προς το εσωτερικό του δάσους εντοπίστηκαν επιπλέον κομμάτια λουκάνικου και ωμού κρέατος, με έντονη οσμή φυτοφαρμάκων. Τα ζώα, είτε ως είδη είτε ως άτομα, προστατεύονται από τον νομοθέτη, ο οποίος έχει θεσπίσει σοβαρές στερητικές ελευθερίας ποινές και πρόστιμα. Το Δασαρχείο Περτουλίου, ως αρμόδια υπηρεσία για τις προανακριτικές ενέργειες, ανέφερε άμεσα το περιστατικό στην εισαγγελία. 
Παρά την δυσκολία της υπόθεσης, διενεργεί εντατικά αυτεπάγγελτη προανάκριση, με στόχο τον εντοπισμό και την κατά νόμο προβλεπόμενη τιμωρία των δραστών και εξετάζει όλες τις πιθανές εκδοχές. 
Όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνοθολογική Εταιρεία, η συγκεκριμένη πράξη αποκτά ιδιάζουσα βαρύτητα, καθώς διαπράχθηκε εντός πανεπιστημιακού δάσους, του οποίου κατά προορισμό χρήσεις αποτελούν η εκπαίδευση, η διεξαγωγή μελετών και ερευνών και η δημιουργία πρότυπων δασοκτημάτων και υποδειγματικής δασικής διοίκησης. Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Ο κίνδυνος γίνεται πολύ σοβαρότερος ιδίως για τα μικρά παιδιά που παίζουν στην ύπαιθρο. Όσον αφορά στην άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά, η διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη, ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στον ελληνικό χώρο, που είναι πλέον στο χείλος της εξαφάνισης, καθώς αριθμεί λιγότερα από 15 ζευγάρια. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ "Η επιστροφή του Ασπροπάρη", δραστηριοποιούνται δύο ομάδες με εκπαιδευμένους σκύλους, μια της Ορνιθολογικής Εταιρείας, στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων και μια του WWF, στο Δάσος της Δαδιάς.

Δημοσίευση σχολίου